Typisch 2000

TOEN WAS GELUK HEEL GEWOON

‘Toen was geluk heel gewoon’ was een Nederlandse televisieserie die werd uitgezonden door de KRO tussen 2 januari 1994 en 3 juni 2009. De serie won in 1999 de Gouden Televizier-Ring. Het was een komedie die zich afspeelde in de jaren vijftig en zestig in een Rotterdamse volkswijk.

Hoofdrolspeler Jaap Kooiman (Gerard Cox) woont samen met zijn vrouw Nel (Joke Bruijs). Hij droomt van rijkdom en promotie en kan zich er moeilijk bij neerleggen dat hij het niet verder heeft geschopt dan buschauffeur. Ze zijn bevriend met de buren Siem en Zus Stokvis (Sjoerd Pleijsier en Mouna Goeman Borgesius).

Eén van de thema’s in deze serie is de familie als hoeksteen van de samenleving. De beide echtparen vinden warmte en knusheid bij elkaar. De humor is eenvoudig en simpel en zou in hedendaagse series als flauw worden afgedaan. Maar juist omdat het programma zich afspeelt in de kneuterige en burgerlijke jaren vijftig, werkt deze humor toch.

Cast ‘Toen was geluk nog heel gewoon’
Jaap Kooiman – Gerard Coxtoen was geluk heel gewoon, serie, 00s, televisie, jaren 2000
Nel Kooiman – Joke Bruijs
Simon Stokvis – Sjoerd Pleijsier
Zus Stokvis – Mouna Goeman Borgesius
Meneer (Anton) Harmsen – Huib Rooymans
Karel van Dam – Koos van der Knaap
Henk van de Berg – Fred Velle, Paul van Soest
Kok van de Lande – Ton van der Velden
Adri de Geeff – Daan Schuurmans, Lex Passchier
Bas – Marcel Jonker, Edo Brunner

Bekijk hier een compilatie met leuke scènes

Achtergrondinformatie
De serie is gebaseerd op het Amerikaanse The Honeymooners. De eerste afleveringen zijn nog vertalingen van deze serie, maar al snel gaan Gerard Cox en Sjoerd Pleijsier zelf afleveringen schrijven.