Typisch 2000

MADAGASCAR

Madagascar is een computeranimatiefilm van DreamWorks Animation die op 27 mei 2005 in première ging. Het verhaal gaat over een aantal dierentuininwoners die proberen te ontsnappen en een bestaan gaan opbouwen op het Afrikaanse eiland Madagaskar. De Engelse stemmen zijn ingesproken door Ben Stiller, Jada Pinkett Smith, Chris Rock en David Schwimmer. Ook Andy Richter, Bob Saget, Sacha Baron Cohen (Ali G) en Cedric the Entertainer laten zich horen in deze film.

Het verhaal

Marty de zebra, Alex de leeuw, Gloria het nijlpaard en Melman de giraffe wonen in de Central Parc Zoo in New York. Daar treden ze op voor de bezoekers, en met name Alex is de grote ster. Marty krijgt na zijn 10e verjaardag een midlifecrisis en wil ontsnappen om in het wild te leven.

Op een nacht ontsnapt Marty samen met twee chimpansees en vier pinguïns. Alex wil nu ook ontsnappen – samen met Gloria en Melman – om hem terug te halen. Alex vindt zelf de dierentuin namelijk geweldig en is bang dat Marty domme dingen gaat doen waardoor ze misschien wel allemaal overgeplaatst worden. De mensen raken in paniek en de dieren worden verdoofd en gevangen. Terwijl de dieren verdoofd zijn oefenen dierenbeschermingsorganisaties en demonstranten, die vinden dat de dieren in het wild thuishoren, druk uit op de dierentuin en het stadsbestuur. Men zwicht en stuurt de dieren terug naar Afrika.

Ze worden nu gevangengenomen en opgesloten in houten kisten die worden meegenomen door een vrachtschip. Onderweg vallen de kisten van het schip af en spoelen ze aan op het eiland Madagaskar. Daar maken ze kennis met een kolonie lemuren onder leiding van Koning Julien XIII (Sacha Baron Cohen) die hen verwelkomt. Deze kolonie wordt namelijk belaagd door fossa’s, die schrikken van Alex en zijn angstwekkende brul.

Er ontstaan echter een aantal problemen op het eiland wanneer Alex voor het eerst in zijn leven echte honger krijgt. In de dierentuin kreeg hij immers altijd vlees en dat is op Madagaskar slechts voorhanden indien hij andere dieren doodmaakt. Naarmate zijn honger toeneemt nemen zijn jachtinstincten het over, tot hij zichzelf niet meer kan beheersen. Julien XIII verbant hem nu naar het fossagebied.

Uiteindelijk zijn het de pinguïns that save the day. Of toch niet……?

Muziekvideo
Bekijk hier de leukste muziekvideo van de soundtrack van Madagascar: I like to move it