Typisch 2000

CH!PZ

Ch!pz was een Nederlandse popgroep die nationaal en internationaal actief was.

De band ontstond in april 2003. Na auditierondes kwamen Rachel van den Hoogen oftewel Rach-L (1983), Cilla Niekoop oftewel C!lla (1985), Peter Rost (1984) en Kevin Hellenbrand oftewel Kev!n (1985) uit de bus voor een nieuwe popgroep. Hun eerste single, Ch!pz in Black, wist al snel de eerste plaats van de Dutch Single Top 100 te bereiken. Een platinaplaat was het gevolg.

De volgende single, Cowboy stond in de derde week op de eerste plaats van de Dutch Single Top 100. Daar stond deze single drie weken. In het jaaroverzicht van de Mega Top 100, stonden de sterren met de singles Ch!pz in Black en Cowboy in de top 10. Beide singles verkochten meer dan 110.000 exemplaren.

In februari 2004 kwam het debuutalbum The adventures of Ch!pz uit. Op dit album stonden niet alleen de nummers Ch!pz in Black en Cowboy, maar ook de single Captain Hook. Deze single was alleen een minder groot succes dan de twee voorafgaande singles.

Bekijk hier hun eerste hit:

In 2005 was de groep weer terug in de hitlijsten te vinden. De eerste single van het nieuwe album The world of Ch!pz, 1001 Arabian Nights stond wederom op de eerste plaats van de Dutch Single Top 100, evenals de opvolger, One, Two, Three!. Het album The World of Ch!pz verscheen naast de normale editie, ook in een speciale Limited Edition. Het album werd bekroond met platina. Als laatste single van het album kwam Carnival uit. De videoclip daarvan werd opgenomen in Disneyland Parijs. Ook dit nummer bereikte de eerste plaats. Ondertussen probeerde Ch!pz hun succes over te brengen in het buitenland. In Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk verschenen de singles Ch!pz in black en Cowboy. Cowboy stond in Duitsland en Oostenrijk op de eerste plaats. Het debuutalbum werd in die landen bekroond met goud.

Omdat Ch!pz zoveel in het buitenland was, en hun Nederlandse fans niet te lang wilden laten wachten op nieuw materiaal, besloten ze om hun nieuwe album, Past: Present: Future op te splitsen in twee minialbums. Als eerste single van deel 1 kwam Gangstertown uit. In de videoclip van de single speelde Karin Bloemen een kleine rol. Ter promotie verscheen er ook een videoclip van het nummer Waikiki Beach. Uit handen van Gerard Joling kreeg Ch!pz voor Past: Present: Future: Part 1 een gouden plaat.

One day when I grow up was de eerste single van het tweede minialbum Past: Present: Future: Part 2. Op het album stonden onder andere Studio 54 en de kerstsingle Christmas time is here. Ze scoorden hiermee een grote kersthit.

In 2007 startte de band met hun eerste theatertournee, Past: Present: Future in Nederland. Deze show werd volledig geproduceerd door Joop van den Ende. Ook kwamen de singles Cowboy en Ch!pz in Black uit in Engeland.

Op 6 april 2007 kwam de single Studio 54 uit. In de videoclip van dit nummer is Ch!pz voor het eerst geanimeerd te zien. Dit nummer staat ook op de verzamelaar The H!tz Collection. Naast alle tophits staan hier ook de nieuwe nummers The biggest show on earth, Never saying goodbye en een speciale remix van de debuutsingle Ch!pz in Black. Ook ontving Ch!pz op 6 mei 2007 uit handen van Irene Moors en Carlo Boszhard in het programma Life & Cooking een speciale prijs, omdat ze 1,5 miljoen beeld- en geluidsdragers hadden verkocht in Europa. In 2007 mocht Chipz optreden op het Junior Eurovisiesongfestival 2007 in Rotterdam met het nummer Make a big splash, dat later werd herschreven tot Dance Xperience.

Op 27 november 2010 werd bekend dat de groep werd opgeheven door het management. Het management zag geen succes meer in de groep en zo besloot het niet verder te gaan. Ook werd daarbij bekendgemaakt dat hun aankomende single The New Adventures of Ch!pz niet meer uitgebracht zou worden. Er waren wel plannen om onder eigen beheer een doorstart te maken, maar de auteursrechten van de singles en Ch!pz lagen bij het management en daardoor werd het voor de vier onmogelijk om zelf nog door te gaan. (bron: wikipedia)